Rakott kel, egy kicsit másképp

A rakott kelt mindenki ismeri, és biztosak vagyunk benne, hogy nagyon sokan rajonganak is érte. Viszont van egy hozzávalója, amely sokaknak okozhat problémát, és ez a tejföl. Vagy a diétába szól bele, vagy egészségügyileg lehet káros. Most erre kínálunk megoldást egy egészséges, és meglehetősen finom alternatívával.

1. lépés

A káposzta előkészítésével kezdd a munkát. Első lépésként vágd ki a torzsáját, utána pedig vágd a káposztaleveleket nagy cikkekre, és főzd sós vízben hozzávetőlegesen 15-20 percig. Ha ezzel megvagy, akkor szűrd le róla a vizet, a leveleket könnyedén nyomkodd ki, majd tedd félre.

Pro tipp: a zöldségeket próbáld meg a lehető legfrissebb állapotában beszerezni, ha teheted, piacon vásárold.

2. lépés

Most a töltelék többi része következik. Elsőként a rizst kell megpárolnod kétszeres mennyiségű vízben. Ezt követően vágd a vöröshagymát apróra, és dinszteld meg olajon. Ha ezzel megvagy, akkor tedd a húst a hagymára, sózd és borsozd meg, majd addig párold az egészet, amíg el nem fő róla a saját leve. Ha ezzel is készen vagy, akkor szórd meg paprikával, és önts alá egy kevés vizet, majd párold ezt is puhára. Ezzel az alapanyagok készen is vannak. 

Pro tipp: A húsokból is tudsz alacsonyabb zsírtartalmú verziót választani.

3. lépés

Fogj egy tepsit és kezdd el szépen sorban rétegezni a korábban előkészített összetevőket. A tepsi aljára kerüljön a káposzta egyik fele, majd arra jöhet a párolt rizs nagyobb része. Egy átlagos receptben itt az következne, hogy kend meg tejföllel, de ahogy a bevezetőben is írtuk, tudunk jobbat: tejföl helyett használj natúr ízesítésű Hajdú Gourmet krémet, sokkal egészségesebb, és legalább olyan finom. Mi sokkal jobban szeretjük ezt a verziót! 🙂 Most következik a hús réteg, majd újból rizs, aztán káposzta zárásként. Végezetül pedig a tetejét kend meg gourmet krémmel.

  1. Lépés

Előmelegített sütőben 180 fokon süsd készre kb. 35-40 perc alatt. Jó étvágyat!

Hozzávalók 1 adaghoz (6 főre):

1 doboz Hajdú Gourmet krém natúr ízesítésben
1,5 kg. kelkáposzta
50 dkg. darált hús (sertés vagy pulyka)
20 dkg. rizs
2 fej vöröshagyma
1 tk. pirospaprika
Étolaj
Bors

Tápanyagok 100 gramm Hajdú Gourmet krémben:
Energia: 664 kJ/160 kcal
Zsír: 14,0 g.,
amelyből telített zsírsavak: 9,0 g.
Szénhidrát: 1,6 g.,
amelyből cukrok: 1,0 g.
Fehérje: 7,0 g.
Só 0,70 g